Charter

Tips til sikker dating

Det er spennende å møte nye mennesker, men du bør alltid være forsiktig når du har å gjøre med noen du ikke kjenner. Bruk ditt beste skjønn og sett sikkerheten først, enten dere utveksler innledende meldinger eller møtes personlig. Selv om du ikke kan kontrollere andres handlinger, er det ting du kan gjøre for å bruke Matchaffinity på en trygg måteSikkerhet på nettet

● Send aldri penger eller del finansiell informasjon
Send aldri penger, spesielt ikke via bankoverføring, selv om personen påstår å være i en nødsituasjon. Å sende penger med bankoverføring er som å sende kontanter – det er nesten umulig å reversere transaksjonen eller spore hvor pengene gikk. Del aldri informasjon som kan brukes til å få tilgang til dine finansielle kontoer. Hvis en annen bruker ber deg om penger, må du rapportere det til oss umiddelbart.

● Beskytt din personlige informasjon
Del aldri personlig informasjon, for eksempel personnummer, hjemme- eller jobbadresse, eller detaljer om dine daglige rutiner (for eksempel at du går til et bestemt treningsstudio hver mandag) med folk du ikke kjenner. Hvis du er forelder, må du begrense informasjonen du deler om barna dine på profilen din og i tidlig kommunikasjon. Unngå å dele detaljer som barnas navn, hvor de går på skole, eller deres alder eller kjønn.

● Hold deg på plattformen
Hold samtalene på Matchaffinity-plattformen mens du blir kjent med matchen din. Fordi kommunikasjonen på Matchaffinity er underlagt våre sikkerhetsfiltre (les mer her), prøver brukere med dårlige intensjoner ofte å flytte samtalen til tekst, meldingsapper, e-post eller telefon med en gang.

● Vær på vakt mot langdistanseforhold
Se opp for svindlere som hevder å være fra ditt land, men som sitter fast et annet sted, spesielt hvis de ber om økonomisk hjelp til å komme seg hjem. Vær på vakt mot alle som ikke vil møte personlig eller snakke på telefon eller i videosamtale – det er ikke sikkert at de er den de utgir seg for å være. Hvis noen unngår spørsmålene dine eller presser på om et seriøst forhold uten å møte eller bli kjent med deg først, er dette et rødt flagg.

● Rapporter all mistenkelig og støtende atferd
Du vet når noen har gått over en grense, og når de gjør det, vil vi gjerne vite om det. Blokker og rapporter alle som bryter vilkårene våre. Her er noen eksempler på brudd:
● Forespørsler om penger eller donasjoner
● Mindreårige brukere
● Trakassering, trusler og krenkende meldinger
● Upassende eller skadelig atferd under eller etter møter ansikt til ansikt
● Bedragerske profiler
● Spam eller oppfordringer, herunder lenker til kommersielle nettsteder eller forsøk på å selge produkter eller tjenester

Du kan rapportere alle bekymringer om mistenkelig atferd fra en hvilken som helst profilside eller hvilket som helst meldingsvindu, eller her. Se retningslinjene for fellesskapet for mer informasjon.

● Beskytt kontoen din
Sørg for å velge et sterkt passord, og vær alltid forsiktig når du logger deg på kontoen din fra en offentlig eller delt datamaskin. Matchaffinity vil aldri sende deg e-post der vi ber om informasjon om brukernavn og passord. Hvis du mottar en e-postmelding som ber om kontoinformasjon, må du rapportere dette til oss umiddelbart.Møte ansikt til ansikt

● Ikke ha hastverk
Ta deg god tid og bli kjent med den andre personen før du samtykker i å møtes eller chatte utenfor Matchaffinity. Ikke vær redd for å stille spørsmål for å oppdage røde flagg eller mistenkelige forhold. En telefon- eller videosamtale kan være et nyttig screeningverktøy før deres møtes.

● Møt på et offentlig sted og hold dere på offentlige steder
De første gangene kan dere møtes på et sted med mange mennesker – aldri hjemme hos deg selv eller daten din, eller noe annet privat sted. Hvis daten din presser deg til å være med til et privat sted, avslutter du daten.

● Fortell venner og familie om planene deres
Fortell en venn eller et familiemedlem om planene deres, herunder når og hvor dere skal. Ha mobiltelefonen ladet og med deg til enhver tid.

● Ha kontroll over transporten din
Vi vil at du skal ha kontroll over hvordan du kommer deg til og fra daten din, slik at du kan dra når du selv vil. Hvis du kjører selv, er det en god idé å ha en reserveplan som en turdelingsapp eller en venn som kan hente deg.

● Kjenn grensene dine
Vær spesielt oppmerksom på effekten narkotika eller alkohol kan ha på deg – det kan svekke dømmekraften og våkenheten din. Hvis daten din prøver å presse deg til å ta narkotika eller drikke mer enn du er komfortabel med, står du på ditt og avslutter daten.

● Ikke la drikke eller personlige gjenstander være uten tilsyn
Vit hvor drikken din kommer fra, og hvor den er til enhver tid – bare godta drikke som skjenkes eller serveres rett fra bartenderen eller servitøren. Mange stoffer som slippes i drinker med tanke på seksuelle overgrep, er uten verken lukt, farge eller smak. Ha også telefonen, vesken, lommeboken og alt som inneholder personlig informasjon om deg, på deg til enhver tid.

● Forlat stedet hvis du føler deg ukomfortabel
Det er greit å avslutte daten tidlig hvis du føler deg ukomfortabel. Faktisk oppfordrer vi deg til å gjøre det. Og hvis instinktene dine forteller deg at noe er galt eller du føler deg utrygg, kan du be bartenderen eller servitøren om hjelSeksuell helse og samtykke

● Beskytt deg selv
Brukt riktig og konsekvent kan kondomer redusere risikoen for å bli smittet og smitte andre med seksuelt overførbare sykdommer som HIV. Men vær oppmerksom på at seksuelt overførbare sykdommer som herpes eller HPV kan overføres gjennom hud-til-hud-kontakt. Risikoen for å få enkelte kjønnssykdommer kan reduseres ved vaksinasjon.

● Kjenn helsestatusen din
Ikke alle kjønnssykdommer viser symptomer, og du vil helst vite helsestatusen din til enhver tid. Hold deg oppdatert på helsen din og forhindre spredning av kjønnssykdommer ved å teste deg selv regelmessig.

● Snakk om det
Kommunikasjon er alt: Før du blir fysisk intim med en partner, bør dere snakke om seksuell helse og testing av kjønnssykdommer. Og vær obs – enkelte steder er det faktisk en forbrytelse bevisst å overføre en seksuelt overførbar sykdom.

● Samtykke
All seksuell aktivitet må starte med samtykke og bør inkludere løpende samråd med partneren din. Verbal kommunikasjon kan hjelpe deg og partneren din med å sikre at dere respekterer hverandres grenser. Samtykke kan trekkes tilbake når som helst, og sex er aldri noe man skylder noen andre. Ikke fortsett hvis partneren din virker ukomfortabel eller usikker, eller hvis partneren din ikke er i stand til å samtykke på grunn av effektene av narkotika eller alkoholRessurser for hjelp, støtte eller råd

Husk – selv om du følger disse tipsene, er ingen metode for risikoreduksjon perfekt. Hvis du har en negativ opplevelse, må du vite at det ikke er din skyld, og at hjelp er tilgjengelig. Rapporter hendelser her, og vurder å kontakte en av ressursene nedenfor.

Kirkens SOS
(hele døgnet)
telefon 22 40 00 40
Du kan chatte anonymt med Kirkens SOS på www.soschat.no hver dag fra
18.30-22.30 (fredag frem til 01.30)
Du kan også skrive en SOS-melding via www.kirkens-sos.no. Du kan være anonym og du får svar innen 24 timer.

RFSU gir råd og informasjon om sex- og samlivsspørsmål https://www.rfsu.com/no/

Forbundet for transpersoner i Norge (FTPN)
Støttetelefon: 911 27 454

Mental Helses hjelpetelefon: 116 123
Trenger du noen å snakke med? Noen som har tid til lytte, noen som kan gi deg råd og informasjon? Hjelpetelefonen er et døgnåpent tilbud.
www.hjelpetelefonen.no

Støttesenter for kriminalitetsutsatte
Har du vært utsatt for kriminelle handlinger? Det kan for eksempel være vold, seksuelle overgrep eller krenkelser av din personlige frihet.
telefon 800 40 008

Nasjonal veiviser ved vold og overgrep

Hjem

Seksuelle overgrep mot barn- Kripos tipstelefon
Politiet: telefon 02800
Ved behov for akutt inngripen i overgrepssaker: telefon 112

DIXI Ressurssenter for voldtatte
telefon 22 44 40 50

Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep telefon 23 22 79 30

SSMM Senter for seksuelt misbrukte menn
telefon 22 42 42 02